3.1.11. Távérzékelési anyagok információtartalma


Hadműveleti körülmények között rendkívüli fontossággal bírnak a fotodokumentumok. Ennek oka, hogy az ugyancsak terepi "pillanatfelvételt" tükröző grafikus megjelenítésű térképekhez képest (lásd. 2.2. pont) friss, aktuális terepi információkat tartalmaznak, mely tény a gyorsan változó hadműveleti-harcászati körülmények között a katonai felhasználó számára akár létkérdés is lehet.

A távérzékelési anyagokat többféleképpen lehet csoportosítani. Ennek áttekintése azonban most nem lehet cél, hiszen ezek nem mindegyike kerül katonai használatba.

Az alábbiakban csak a legfontosabb távérzékelési anyagokat emelem ki megemlítve azokat a lehetőségeket és célokat, amiért ezeket célszerű és kell használni.

Több más távérzékelési anyag katonai célú felhasználása is elképzelhető, azonban a katonai körülmények és lehetőségek nem mindig engedik meg ezek célszerű felhasználását.

A fentebb felsorolt távérzékelési anyagok alkalmasak további tematikus információk feltárására és bemutatására is. Ezek felhasználásának némi gátat szab, hogy elkészítésükhöz többletidő és tematikus információforrás szükséges, miáltal a távérzékelési anyagok egyik legnagyobb előnye -a gyorsaság -szenved némi csorbát, azonban ez csak a nyomtatott tematikus távérzékelési anyagokra igaz. Ezek elkészítése csak akkor célszerű, ha feltétlen szükség van felhasználásukra (pl. rombolt terepszakaszon erődítési munkák tervezéséhez az átmozgatott földtömeg minősítése).