Térképész tiszteletbeli doktor és professzor az ELTE-n
2013

OrmelingTanszékünk javaslatát elfogadva az ELTE Szenátusa először adományoz tiszteletbeli doktor és professzor címet térképésznek. Ferjan Ormeling, az utrechti egyetem professor emeritusa, a Nemzetközi Térképészeti Társulás volt főtitkára.
Az eddigi kitüntetettek névsora a http://www.elte.hu/file/ELTE_diszdoktorok.pdf honlapon olvasható. Az egyetem először 1847-ben adta át ezt a kitüntetést és a jelenlegi szabályok szerint évente legfeljebb nyolc ilyen kitüntetés adható.

A tiszteletbeli doktorok és professzorok ünnepélyes avatása 2013. május 10-én délelőtt volt az ELTE dísztermében (Aula Magna). Négy díszdoktort avattak a Pázmány napi ünnepi közgyűlésen (az ünnepség része a Pázmány napi tudományos előadás is).
A tiszteletbeli doktorok és professzorok tudományok előadására az őket felterjesztő karon került sor. Ferjan Ormeling az Informatikai Kar Neumann napi ünnepségén tartotta meg tudományos előadását 2013. május 9-én "Cartography as intentional distortion" címmel az ELTE lágymányosi kampuszán (XI, Pázmány Péter sétány 1/C.).


1942-ben született a hollandiai Utrechtben. 1948-1954 között Indonéziában (mely 1949-ig Holland Kelet-India néven gyarmati terület volt) élt, ahol édesapja Ferdinand Ormeling megalapította és irányította az ottani Földrajzi Intézetet. Groningeni földrajzi tanulmányai mellett arabul is tanult és Utrechtben térképészetet hallgatott; de közreműködött a legismertebb holland általános atlasz, az édesapja által szerkesztett Bosatlas előállításában.

Egyetem után az Utrechti Egyetemen kezdett dolgozni. PhD-dolgozatának témája akkoriban igencsak szokatlannak számított: Kisebbségek földrajzi nevei a térképeken. Ő hozta létre az önálló Térképészeti Tanszéket Utrechtben. Fiatal korától fontosnak tartotta, hogy a térképtár gyűjteményét ritka térképekkel gazdagítsa. Az utrechti térképtár nagy hírnévre tett szert azzal, hogy egy folyamatosan bővülő és naprakész hivatkozásgyűjteményt is gondozott. Ma a térképtár atlasztára az Ormeling-gyűjtemény nevet viseli.

Ferjan Ormeling tevékenységének nagy része a Nemzetközi Térképészeti Társuláshoz kötődik, melynek munkájába még diákként bekapcsolódott. 1999-ben választották meg a Nemzetközi Térképészeti Társulás főtitkárának, s ezt a pozíciót a lehetséges két cikluson át töltötte be. 2009-ben megkapta a térképészek legmagasabb nemzetközi elismerését, a Carl Mannerfelt-érmet. Munkásságának néhány szakterülete:

Édesapját követve, aki 24 éven át vett részt a Nemzetközi Térképészeti Társulás vezetésében főtitkárként, elnökként, Ferjan Ormeling kapcsolatba került magyar térképészekkel.
Ferjan Ormeling először 1971-ben járt Budapesten, és ekkor került kapcsolatba az ELTE Térképtudományi Tanszékének kollégáival, legfőképpen a tanszék későbbi vezetőjével, Klinghammer István akadémikussal, az ELTE volt rektorával. Azóta, több mint negyven éve áll egyetemünkkel tevékeny kapcsolatban. 1983-ban, 1993-ban és 2003-ban a világ akkori legnevesebb térképészei jöttek el Magyarországra, hogy részt vegyenek a Nemzetközi Térképészeti Társulás bizottsági ülésein, ez elsősorban Ferjan Ormeling közreműködésének, támogatásának köszönhetően. Ekkor alapozta meg nemzetközi kapcsolatait, nem utolsósorban Ferjan Ormeling biztatásával és segítségével Zentai László, a tanszék jelenlegi vezetője. A 2000-es évektől Ferjan Ormeling gyakorlatilag minden évben meglátogatta az ELTE-n a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéket. Tartott szemináriumot, előadásokat, vezetett doktori kurzust. Támogatásával jutott a magyar térképészet több vezető pozícióhoz (főtitkári, bizottsági elnöki, bizottsági társelnöki) a Nemzetközi Térképészeti Társulásban.