HUNGEO 2000 Poszterelőadások - Meteorológia PF2
Nemzetközi Környezeti Nevelési Hálózat.
A GLOBE Magyarországon

Gyuró György1, Orgoványi Anikó2, Varga Enikő1, Weidinger Tamás1
1Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest, H
2GLOBE Magyarországi Iroda, Szentendre, H
gyuro@ludens.elte.hu


A Nemzetközi Környezeti Nevelési Hálózat, azaz a GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) programja 1994-ben indult az Egyesült Államokban, kormányzati kezdeményezésre. Amerikai közoktatási intézményekben olyan környezeti megfigyelő hálózat jött létre, amelynek keretében a diákok - az iskola szaktanárainak vezetésével - rendszeres meteorológiai, talajtani, vízkémiai és botanikai megfigyeléseket végeznek környezetükben.
Az első mérésekre 1995. április 10-én került sor. A programban résztvevő iskolák száma az elmúlt öt évben folyamatosan bővült és hamarosan külföldi partnerek is csatlakoztak a mozgalomhoz. Jelenleg közel 90 ország nyolcezernél is több iskolájában végeznek rendszeres megfigyeléseket. Az eddig elvégzett mérések száma meghaladja a négymilliót. A GLOBE-kézikönyv útmutatásai szerint összeállított jelentéseket az iskolák az Internet segítségével juttatják el az amerikai adatközpontba, ahol az archívum található. A központi számítógép minden egyes mérési paraméterből globális összesítést készít, és megrajzolja a kérdéses környezeti állapothatározó eloszlásának térképét. Ezen kívül diagrammokat készít, amelyeken egy-egy iskola mérési adatainak idősorát lehet figyelemmel kísérni.
Hazánk - 81. társult országként - 1999. március 10-én csatlakozott a GLOBE-hoz. Szomszédaink közül Ausztria, Horvátország, Románia és Ukrajna tagja a GLOBE nemzetközi szervezetének. Európából további 23 tagot találunk a 89 tagország között. Az Oktatási és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával összesen 25 magyar középiskola diákjai végeznek méréseket a GLOBE keretében. A diákok munkáját segítő szaktanárok 1999 decemberében tanártovábbképzésen vettek részt, ahol az illetékes minisztériumok vezető tisztviselői és a GLOBE koordinátorai ismertették a program magyarországi beindításának részleteit, majd a környezeti megfigyelésekhez kapcsolódó szakterületek hazai kutatói, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai tartottak előadásokat a mérések jelentőségéről és módszertanáról. A továbbképzéshez gyakorlati bemutató is kapcsolódott, amire a magyarországi bázisiskolában, a szentendrei Ferences Gimnáziumban került sor. Ezen a továbbképzésen szerezte meg képesítését a GLOBE mozgalom tizenkétezredik pedagógusa, aki a biharkeresztesi Bocskai István Gimnáziumban tanít.