HUNGEO 2000 Poszterelőadások - Meteorológia PF1
Új oktatási segédlet a földtudományokban: bemutatjuk a Magyarország tájai című füzetsorozatot

Barczi Attila, Stefanovits Pál
Szent István Egyetem, Gödöllő, H
barczi@fau.gau.hu


A földtudományokkal foglalkozó tárgyak nem nélkülözhetik a terepi munkát, a terepi vizsgálatokat. Sajnos, a jelenkori gazdasági helyzet miatt egyre szűkül a hallgatók terepi és gyakorlati munkájára fordítható anyagi keret. A terepmunka hiányában szükség van olyan audiovizuális anyagokra, amelyek az oktatást, a népszerűsítést és a tudományt egyaránt szolgálják. Ezért tűztük ki célul tájaink fotóalbumszerű bemutatását, könyvi megjelenítését, amely jelentős segítséget nyújthat a hallgatók gyakorlati oktatásában, és egyben hiánypótló is lesz.
A Kárpát-medence, ezen belül Magyarország természeti viszonyainak mozaikossága, a kis távolságokon belül lényegesen változó geológiai, domborzati, éghajlati, biogeográfiai, hidrológiai és talajtani feltételek, valamint az ezek kombinációjából kialakuló természeti környezet egészen különleges, együttes, egymásra épülő bemutatást igényel.
Első lépésként a "Magyarország tájainak talaja" című tárgyhoz kapcsolódó anyag elkészítését tűztük ki célul. Ennek keretében a földrajzi tájbeosztást követve Magyarország 35 földrajzi középtáját járjuk be, és rövid magyarázó szövegekkel ellátva a képanyagot füzet formában jelentetjük meg. A füzetek képanyaga digitalizált térképeken, fotókon és folyamatábrákon mutatja be a tájalkotó tényezőket, a tájhasználatot, a mezőgazdasági hasznosítás lehetőségeit és a különleges táji adottságokat. A sorozat A5 formátumban, körülbelül 48 oldalas füzetekben jelenik meg. Az első oldalak rövid ismertetéssel kezdődnek, majd a fotó- és térképanyag kerül bemutatásra rövid magyarázók segítségével. Az olvasást és értelmezést egy kisszótár könnyíti meg. Mivel a füzetek elsősorban az említett talajtani tárgyhoz kapcsolódnak, jelentős részt képvisel bennük a hazai talajok bemutatása. a talajok képződési körülményeinek megértéséhez elengedhetetlenek a földtani, domborzati, éghajlati, biológiai információk, és ezek bemutatásával párhuzamosan a táj kialakulásában szerepet játszó legfontosabb tényezők megismertetése is sikeres lehet. Célunk az is, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség figyelmét a talajokra, a talajvédelem jelentőségére tereljük, a talajok mélyebb megismerésére és megértésére serkentsük. Ezzel az eddig talán kissé mostohagyerekként kezelt talajokra a nagyközönség - és esetleg a média is - felfigyelhet.
A sorozatot több szempontból hasznosnak ítéljük. Egyrészt a középiskolai és felsőfokú földrajz, földtan, talajtan oktatás tankönyveit egészítik ki. Másrészt a talajok bemutatása mellett a tájak, tájalkotó elemek is bemutatásra kerülnek, így a természet- és környezetvédelemben dolgozó munkatársaink is bővíthetik a szemléltetés és állapotrögzítés eszköztárát. A fotográfiák dia anyagra készülnek, így a későbbiekben a szakterületek változatos igényeinek megfelelően diasorozatok is összeállíthatók. A digitalizált képanyag alkalmas CD lemezeken történő megjelentetésre is. Végezetül a képanyag alkalmas egy közös munkával készülő tájmonográfia tankönyv illusztrálására is, amely tankönyv hiánypótló lehetne a földtudomány területén.