HUNGEO 2000 Poszterelőadások - Geológia PC2
Építési területek radon-veszélyessége

Csige István1, Lénárt László2
1Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, Debrecen, H
2Miskolci Egyetem, H
csige@moon.atomki.hu


Eljárást fejlesztettünk ki építési területek radon-potenciáljának meghatározására. Az eljárás három részből áll:
  1. Az építési területre vonatkozó, a 222Rn szempontjából lényeges információk (áteresztőké-pesség, porozitás, 226Ra tartalom, stb.) összegyűjtése. Ez elsősorban helyszíni mérések útján történhet.
  2. A 222Rn talajban való transzportját szimuláló program lefuttatása és az eredmények ösz-szevetése helyszíni ellenőrző (talajgáz 222Rn tartalom, felszíni 222Rn fluxus-sűrűség) mé-rések eredményeivel. A becsült paraméterek optimalizálása.
  3. A 222Rn talajból egy referencia-lakásba való transzportját szimuláló program lefuttatása az optimalizált paraméterekkel. Az építési terület radon-potenciálján a referencia-házban várható éves átlagos 222Rn aktivitás-koncentrációt értjük.

pc2.gif - 11825 Bytes
A belső és a külső nyomáskülönbség (-1 Pa) kiegyenlítődése a ház alatti talajban. A nyomás-gradiens hatására kialakuló gázáramlás a padló repedésein keresztül radont szállít a lakótérbe.

A 222Rn talajból lakásba való transzportját szimuláló programot Rn-tesztházakban és azok környékén végzett mérésekkel ellenőriztük. A jóslások eltérése a mérésektől 2-4-es faktor nagyságrendű volt. A módszer kipróbálására helyszíni méréseket végeztünk Miskolc-Szirma és Miskolc-Martintelep egyes, építési területként nyilvántartott részein. Eredményeink szerint a vizsgált területeken indokolt a radon talajból lakásba való jutását megakadályozó építési megoldásokat javasolni.

A munka az OTKA F017288 és T029306 pályázat, valamint Miskolc Város Önkormányzata támogatásával készült.