HUNGEO 2000 Plenáris ülések P6
A térinformációs rendszerek alkalmazásai

Detrekői Ákos
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest, H
iszikszai@rektori.bme.hu


Az információs rendszerek célja általánosságban adatok gyűjtése, kezelése, elemzése, megjelenítése a polgárok és a politikusok igényeinek kielégítésére. A helyhez kötött információk részaránya több mint 50%.
A térinformációs rendszerek jellemző sajátosságai ezen felül, hogy helyhez kötött információkkal dolgoznak, fontos feladatuk a térbeli elemzés és megjelenítés.
Az alkalmazási területek többféle csoportosítása is lehetséges, például a városigazgatáshoz szükséges, a városigazgatáshoz esetleg szükséges és a városigazgatáshoz nem szükséges alkalmazás. Az alkalmazási területeknek három nagy csoportja van: A megvalósult térinformációs rendszerek mintegy 1/3-a közüzemi, 1/4-e önkormányzati, 1/10-e környezetvizsgálati.
Kilenc jellemző jelenlegi és jövőbeli alkalmazás:
  1. kormányzati információs rendszerek (például regionális tervezés, ingatlan nyilvántartás, útnyilvántartás, honvédelem, stb.)
  2. ellenőrző és irányító rendszerek (például katasztrófa elhárítás)
  3. környezetvédelem (például monitoring)
  4. természeti erőforrás feltárás és gazdálkodás
  5. városi és községi területek irányítása, tervezése, gazdasági fejlesztése
  6. közművek (beleértve a telekommunikációt is)
  7. közlekedés tervezés és irányítás
  8. üzleti tevékenység (marketingtől az ingatlanforgalomig)
  9. oktatás és kutatás
A térinformációs rendszerek alkalmazásának három szintje van: Az egyes szintek között általában 3-5 év várakozási idő telik el.
A térinformációs rendszerek alkalmazásának néhány, nem egyenlő súlyú problémája van, mégpedig az anyagi lehetőségek, a fogadókészséggel kapcsolatos problémák (a szakmai konzervativizmus, az információs monopóliumok léte és az áttekinthetőség nem mindenkinek érdeke), az adatokkal kapcsolatos problémák (az adatok hiánya, minősége, tulajdoni problémák, a költségek és a szabványok hiánya).