HUNGEO 2000 Szekcióülések - Meteorológia D6
Alkalmazott éghajlati kutatások az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

Szalai Sándor
Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest, H
szalai@met.hu


A változó természetes és mesterséges környezet a meteorológiai szolgálatoktól is folyamatosan változó feladatok elvégzését igényli. A változó közgazdasági környezet pedig a felhasználókkal való egyre szorosabb együttműködést követeli meg.
A népesség egyre nagyobb része él városokban, ezért természetes, hogy a városi környezetet szeretnénk megismerni, ennek káros hatásait csökkenteni, előnyeit fokozni. Nem véletlen, hogy a városklimatológia a legfejlettebb, nagy népsűrűségű területekkel rendelkező országokban (Egyesült Államok, Japán, Németország, az utóbbi időben Kína) kap kellő támogatást és nyilvánosságot, illetve már a szegény országokban is - elsősorban a trópusi területeken - megjelent az igény az ilyen jellegű kutatások eredményeinek hasznosítására. Magyarországon a városklíma vizsgálatok jogi háttere gyakorlatilag hiányzik, anyagi támogatottsága csekély, viszont az Országos Meteorológiai Szolgálatnál már tudjuk, a felhasználókkal ellentétben, hogy az igények robbanásszerűen fognak jelentkezni, így napjainkban kell felkészülni a feladatok ellátására.
Természetes, de gyakran elfelejtkezünk róla, hogy az emberi egészségre is nagy hatást gyakorol az éghajlat. Ez egyfelől a betegségek elterjedési területeit határozza meg, másfelől a kölcsönhatás másik szereplőjére, az emberre is nagy hatással van. Az ember komfortérzetét - amely a betegségekre való fogékonysággal áll kapcsolatban - a meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, nedvességtartalom, szél) alakítják ki. Ezen paraméterek azonban városi körülmények között tervezhetők, értékeik becsülhetők.
Az agrometeorológiát sokan alkalmazott klimatológiaként tartják számon. Megítélése még a kelet- és nyugat-európai régió között is változik. Nyilvánvaló, hogy egy fejlett ipari állam másképpen áll az agrometeorológia kérdéséhez, mint egy erős agrárszektorral rendelkező. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelen helyzetében a felhasználók számára könnyen elérhető, számukra érthető információk kidolgozásán dolgozik. A tudományág és hasznosításának jellegéből következően az ismereteknek gyorsan kell rendelkezésre állniuk, valamint a jelentős területi és technikai különbségek miatt a felhasználó számára lehetővé kell tenni saját ismeretanyagának, tapasztalatának felhasználását is.