HUNGEO 2000 Szekcióülések - Geológia C10
Új geológiai túravezető Budapest környékéről és a Balaton-felvidékről, német nyelven

Trunkó László1, Müller Pál2, Budai Tamás2, Csillag Gábor2, Koloszár László2,
1Staatliches Museum für Naturkunde, Karlsruhe, D
2Magyar Állami Földtani Intézet, Budapest, H
trunko@t-online.de


Mai napig is legendás hírű a Schafarzik-Vendl féle "Geológiai kirándulások Budapest környékén". Ez a könyv azonban 1929-ben jelent meg és természetesen már régen elfogyott, nem is szólva arról, hogy a földtani szemlélet azóta nagyon megváltozott. Papp Ferenc 1964-ben jelentetett meg egy átszerkesztett új kiadást, elsősorban az egyetemi oktatás szempontjait véve figyelembe.
A Balaton-felvidékről viszont, amely bizonyára Magyarország egyik leggyakrabban látogatott és földtani szempontból is rendkívül érdekes hegyvidéke, nem jelent még meg geológiai kirándulásvezető. Létezik kéziratban Budai-Csillag-Koloszár tollából egy ilyen túravezető; ezt a kéziratot a jelen munkában rövidített és leegyszerűsített formában felhasználtuk.
Idegenforgalmi szempontból Budapest környéke és a Balaton-felvidék bizonyára a két legfontosabb terület, amely nemcsak turisták, hanem szakkollégák részéről is érdeklődésre számíthat, különösen az alpi országokból. Az alpi geológusok és turisták jórészének is német az anyanyelve; ezért remélni lehet, hogy egy német nyelvű túravezető megfelelő érdeklődésre számíthat. Német nyelvterületen a legjobb hírű sorozat a Borntraeger/Schweizerbart cég (Berlin-Stuttgart) által kiadott "Sammlung geologischer Führer". Ez a sorozat igen elterjedt, mert nemcsak kirándulások leírását adja, hanem lényegre törően tájékoztat a tárgyalt terület földtani felépítéséről is. Ugyanez a kiadó publikálta 1996 végén az e sorok írójától (Trunkó) származó "Geology of Hungary" című könyvet. Sikerült a cégvezetőt meggyőzni, hogy ezen könyv egyik-másik olvasója talán terepen is szeretné látni az ott leírt formációkat, így a helyzet most különösen kedvező egy ilyen túravezető megjelentetésére. Társszerzőimmel 1999 őszén zártuk le a kéziratot. Reméljük, hogy éppen idejében fog megjelenni a HUNGEO 2000 alkalmából.
A könyv Magyarország földrajzát és földtani felépítését ismertető rövid általános bevezetéssel kezdődik. Ezután viszonylag kimerítően tárgyaljuk a Transdanubicum rétegsorát, a súlypontot természetesen arra a két régióra helyezve, ahol a kirándulásokat leírjuk. Következik a magmatizmus ismertetése, szintén időrendben, majd foglalkozunk a Transdanubicum tektonikai szerkezetével és ősföldrajzával.
Budapest környékén 11 túrát ajánlunk, jórészt a Budai-hegyekben, de egy kirándulás a Pesti-síkságra visz, egy Üröm és Budakalász környékére, egy a Szentendrei-Visegrádi-hegység és a Pilis területére, egy pedig a Gerecsébe.
A Balaton-felvidéken 9 kirándulást írunk le; az első, illetve a kilencedik az útvonalat Budapestről oda-vissza is magában foglalja. Így tehát az első túra a Velencei-hegységet is bemutatja, a nyolcadik pedig Sümeg környékét. A kilencedik elvezeti az olvasót a Dél-Bakonyba, így többek között Darvastóra, Pulára, Úrkútra és Hajmáskérre. A túrák a Balaton-felvidéken a Balatonfőtől a Keszthelyi-hegységig számos fontos feltárást érintenek. Ha valaki a túrákat végigjárja, átfogó képet nyerhet a Balaton-felvidék földtani felépítéséről.
A könyv bibliográfiai adatai: Ungarn - Bergland um Budapest, Balaton-Oberland, Südbakony (Sammlung geologischer Führer, 91. kötet). A több mint 200 oldalas könyvben egy útvázlat, 26 ábra és 11 fénykép van. A könyvhöz természetesen irodalomjegyzék és tárgymutatók tartoznak. Kiadja a Verlag Gebrüder Borntraeger, Berlin - Stuttgart.
A szerzők remélik, hogy munkájuk hozzájárul ahhoz, hogy az ország természeti képe iránt is érdeklődő külföldi látogatók - szakemberek és laikusok egyaránt - Magyarországot még inkább megismerjék és megszeressék.