HUNGEO 2000 Szekcióülések - Geográfia B9
Karsztosodási típusok az Északi-Bakonyban

Veress Márton
Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely, H
vmarton@fs2.bdtf.hu


A hegység különböző típusú rögeinek fedett karsztosodása eltérő típusú lehet. A fedett karsztosodás kialakulhat az áramló karsztvíztől függetlenül, vagy attól függően. Az előző lehet szingenetikus és posztgenetikus. Szingenetikus karsztosodás esetén a karbonátos kőzetben kialakuló járat és a felszíni karsztforma egyidősek, posztgenetikus karsztosodás esetén a járat idősebb. (Az anyaghiányt és így a felszíni forma kialakulását a járat kitöltő anyagának a mélybe szállítódása okozza.)
A szingenetikus karsztosodás során kürtők alakulnak ki, amelyek átöröklődnek a fedőüledékbe. A szingenetikus karsztosodás feltételei azokon a rögökön vannak meg, amelyeken a karsztvízszint nagy mélységben alakult ki., a vízáteresztő üledék (lösz) keletkezése előtt számottevő, felszínhez közeli járatképződés nem történt és a karbonátos fekü egyenetlen. E feltételekre elsősorban a tetőhelyzetbe kiemelt és exhumált sasbérc típusú rögökön lehet számítani. E típusnál a fekü morfológiájától függően a karsztosodás végbemehet fedett töréslépcsős térszínen, kúpos térszínen és paleokarsztos térszínen.
Posztgenetikus karsztosodás az olyan rögökön játszódik le, amelyeken a vízáteresztő üledék keletkezése előtt felszínre nyíló járatok képződtek. A járatképződés (víznyelő képződés) allogén karsztosodás eredménye. A posztgenetikus karsztformák a víznyelők kitöltésében képződtek. A hegység egykor vízzáróval fedett rögeinek felszínén (kiemelkedésének kezdetén kriptotönk) a karsztosodás az áramló karsztvíz övéhez kötődik. Azokon a rögökön, amelyek tartósan alacsony helyzetűek maradtak, a karbonátos fekü felszínéhez közeli üregesedés ment végbe. A későn kialakuló völgyek közti hátakon a fedőüledékek lepusztulását követően az üregek beomladozásával szakadéktöbrök képződtek. E karsztosodási típus a tetőhelyzetbe kiemelt és elfedett sasbércekre jellemző.
Előfordulhat, hogy a vízzáró üledékekről átöröklődő völgy a fokozatosan emelkedő rögön eléri az áramló karsztvíz által kialakított üregesedési zónát. A zóna felnyíló üregei a maradványbarlangok. Megfelelő feltételek mellett a völgy vízfolyása is hozzájárul az üregesedéshez. Az üregesedés viszont a völgymélyülésnek kedvez (felnyílásos völgyfejlődés). Az üregfelnyílásos völgyfejlődés elsősorban a tetőhelyzetbe kiemelt és elfedett sasbércekre jellemző akkor, ha a völgy vízfolyásának jelentős a vízgyűjtő területe.
A különböző karsztosodási típusok csak ritkán fejlődnek ki területileg elkülönülten. Gyakori, hogy egy-egy rög területén több típus is kimutatható.