HUNGEO 2000 Szekcióülések - Geográfia B8
Városökológiai kutatások - Az antropogén hatás szintje Kolozsvárt

Géczi Róbert1, Bódis Katalin2
1EDP Bukarest, RO
2Szegedi Tudományegyetem, H
robi@earth.geo.u-szeged.hu


A városökológia az emberi tevékenység által megváltoztatott abiotikus tényezőket és az új városi feltételekhez alkalmazkodott organizmusok kölcsönhatását, valamint mindezeknek a faktoroknak az emberre kiterjedő hatását tanulmányozza. Az előadásban a szerzők a Kolozsvár ökológiai feltételeit befolyásoló antropogén tényezőket és azok hatását igyekeznek bemutatni. Ilyenek a beépítettség, a zöldterületek nagysága és elterjedése, illetve a hemerobiaszint.
A városi környezet terhelését és az antropogén hatás mértékét hívatott felmérni a számszerűsíthető minősítéssel kifejezhető hemerobiaszint (az antropogén hatás erősségét jelző mutató), mely az ember tevékenységének mércéje, és egyben a táj az eredeti természetes állapotától való távolódásának a mértéke. A hemerobia szintje a tájtervezés ökológiai eszközeként hasznosítható, mert közvetlenül kapcsolatba lehet hozni a környezetvédelem, a rekreációs tevékenységek és a területhasznosítás más formáival. Öt kategóriája van: a természetes, természetközeli, félig természetes, antropogén-biológiai és antropogén-technogén. A hemerobiaszintet tükröző térkép kidolgozásánál a területhasznosítás módját, a ruderális (útmenti gyom-) növények elterjedését és a talajok tömöttségét vettük figyelembe.
Kolozsvár legnagyobb részén az antropogén-biológiai hemerobiaszint az uralkodó típus, az ipari negyed területére és a belváros egy részére az antropogén-technogén szint a jellemző. A belvárosra vonatkozó 1996-os és 1999-es helyzetet bemutató hemerobiaszint térképeket összehasonlítva jól látható, hogy a még 1996-ban létező kisebb zöldterületek egy részét megszüntették és beépítették, aminek az lett a következménye, hogy a belváros területén is megjelentek az antropogén-technogén minősítésű területek.
Ami a beépítettséget illeti kitűnik, hogy a sűrűn beépített területek főleg az árterületen, az alsó, a Kálvária- és a Klinikák-teraszokon helyezkednek el, tehát egy részük a központban található, míg a másik magasabb beépítettségi övezet a város keleti részén, az árterületen húzódik. Ez nagyjából az ipari negyedet fedi le.

b8.gif - 24937 Bytes