HUNGEO 2000 Szekcióülések - Geofizika A9
Múltunk kutatása geofizikai módszerekkel - régészeti példák

Pattantyús-Ábrahám Miklós, Holczinger Imre, Nyári Zsuzsanna
Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, Budapest, H
miklos@elgi.hu


Világszerte több évtizede alkalmaznak geofizikai módszereket régészeti területek roncsolás mentes kutatására, aminek az a magyarázata, hogy a főleg nyersanyag kutatásra kifejlesztett geofizikai módszerek nagy része alkalmassá tehető az igen kis mélységű kutatásokra is. A régészeti objektumok, tárgyak változást hoznak létre a talaj fizikai paramétereiben, illetve megváltoztatják a felszínen mérhető fizikai mennyiségek értékét. A legjobban bevált és leggyakrabban alkalmazott módszerek a mágneses és az ellenállás mérések, és újabban a földradar módszer.
Előadásunkban - az egyes módszerek elvének rövid ismertetése után - példákat mutatunk be a régészeti alkalmazásokra, és egy példa segítségével a legkorszerűbb, a földradar módszerrel elért eredményeinket részletezzük.
Balácapusztán, az egykori római villagazdaság területén, az 1984-86-ban végzett geofizikai mérések eredményeit (is) felhasználva folytatódott, illetve folytatódik ma is az ásatás. Jelenleg a XVII. számú épület, a feltételezett fürdő feltárása kezdődött meg. Mostani kutatásunk célja az épület kiterjedésének lehatárolása, valamint az egyes falak helyének kimutatása volt.
Sűrűn telepített szelvények mentén, három mélységre vonatkozó dipól-dipól ellenállás méréssel az ásatáshoz csatlakozó területen a nagyobb ellenállású falmaradványok, törmelékek lehatárolását végeztük el. Sűrű hálózatban végzett földradar méréssel az egyes falak helyét kíséreltük meg meghatározni. Az ellenállás mérésekhez a hazai fejlesztésű RESP-12 típusú, sok elektródás, automatikus ellenállás szelvényező berendezést használtuk. A mérési eredményeket digitális szűrési eljárással dolgoztuk fel. A földradar méréseket a legújabb fejlesztésű, kanadai NOGGIN-250 típusú berendezéssel végeztük, a feldolgozást pedig képfeldolgozó eljárás alkalmazásával.

Előadásunkban bemutatjuk az alkalmazott mérőberendezéseket, a feldolgozó eljárásokat és az elért eredményeket, amelyek sikere egyrészt a korszerű és hatékony berendezéseknek, másrészt a kis vastagságú fedőrétegnek és a jó állapotban lévő falmaradványoknak köszönhető.
A kutatás eredményeit poszteren is bemutatjuk.