Szép Magyar Térkép 2017

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára által kiírt „Szép Magyar Térkép 2017” című pályázat bírálati munkájáról.

A bírálati munka helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár Térképtára, Budapest
A bírálati munka időpontja: 2018. március 5.

A Bíráló Bizottság jelenlévő tagjai:

Elnök: Káldos János, az OSZK általános főigazgató-helyettese

Dr. Gercsák Gábor, egyetemi adjunktus (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék)
Dr. Györffy János, ny. egyetemi docens (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék)
Dr. Suba János, alezredes, térképtárvezető (HM-HIM, Hadtörténeti Térképtár)

A jegyzőkönyv vezetője: Kiss Veronika Flóra, képzési koordinátor – térképtáros (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék)

Értékelés:
Az idei évben a „Szép Magyar Térkép 2017” címmel meghirdetett pályázatra összesen 27 pályamű érkezett. A versenyre benevezett térképészeti alkotások – egy digitális munka kivételével – mind nyomtatott kiadvány formájában jelentek meg.
A Bíráló Bizottság a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen - térképtípustól függetlenül - esztétikai, ugyanakkor kartográfiai szempontból is értékelt.

A Bíráló Bizottság döntését követően a következő eredmények születtek:

Első díjat nyert:
Adriai tengerpart [pályázó: Hibernia Kiadó]
Az Adriai tengerpart turisztikai célú bemutatásához hasznos segítséget nyújt ez a több térképet is magában foglaló kiadvány. Alapjában véve az autótérképek körébe tartozik az 1 : 160 000 méretarányú térképmű, azonban melléktérképként több várostérkép is megjelenik. A mű kivitelezése szép, a színválasztás kellemes, kartográfiailag pedig kifogásolhatatlan a pontossága. A térképen szereplő jelek jól láthatók és könnyen érthetők. A munkát különösen értékessé teszi a nagy gondossággal összeállított településjegyzék.

Második díjat nyert:
Balaton I. [Cartographia]
Az 1 : 100 000 méretarányban készült szabadidőtérkép újszerűségével, valamint esztétikus kialakításával nyerte el a második helyet. A kiadó szakmai színvonala hűen tükröződik a mű megjelenésében. A bizottság nagyon praktikusnak tartotta a papírválasztást is, amelynek köszönhetően a térképre filctollal saját útvonalakat készíthetünk, később pedig egyszerűen letörölhetjük. Emellett a termék egy „okostérkép” is, mivel mobileszközt használva további információk érhetőek el az ábrázolt területről.

Harmadik díjat a zsűri nem adott ki.

 

A zsűri dicséretében részesült munkák illetve intézmények:
Szarvas Térképek kiadó, Schwarcz Térkép térképkészítő műhely
A bírálás során dicséretben részesítettünk két kiadót a több éves odaadó munkájuk alapján.
A Szarvas Térképek és a Schwarz Térkép kiadók minden évben több pályamunkával, köztük díjnyertes térképekkel vesznek részt a versenyen. Színvonalas térképeik naprakész, gondos kivitelezése minden térképfelhasználó számára hasznos segítséget nyújtanak.

Talajtérkép portál (digitális térképmű) - Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Intézet
Az MTA Agrokémiai Intézete által készített Talajtérkép portál egyelőre kísérleti jellegű, ám nyilvánvaló, hogy már most sok megfontolás és szakmai munka van mögötte. Dicsérendő, hogy bárki számára elérhetővé teszik térképen megjelenítve az adatokat. A pályamű bemutatása során kiderült, hogy ez még nem a teljesen kész állapot, és a bizottság véleményét is megfontolva tovább fejlesztik az oldalt.

 

A jegyzőkönyvet összeállította: Kiss Veronika Flóra, 2018. március 19.