Térképek a magyar oktatásban
(furcsaságok, szakmai hibák)


Utazók, felfedezők, kutatók (5-6. osztályosoknak)
Írta: Pető Katalin (1997, 1998)
Calibra könyvek, Műszaki Könyvkiadó, Budapest
Ez a kiadvány is példa arra, hogy a kiadók azt hiszik, térképet bárki tud rajzolni, arra egy könyv kiadásakor felesleges külön költeni.
A vékonyka könyvben megjelent összes térkép kifogásolható. Nézzük egyenként (a térképre kattintva nagyobb méretben is megszemlélhető az ábra):


4. oldal
Magyarország térképe
A teljes oldalszélességet kitöltő térkép felett az alábbi felirat olvasható:
"Hová utazunk? Mivel Utazunk? Belföldön"

Azt hiszem a fenti kérdésekre ez a térkép nem a megfelelő válasz.
Ebben a méretben (méretarányban) még legalább az alábbi folyók feltüntetése fontos lett volna: Ipoly, Zagyva, Sajó, Hernád, Bodrog, Berettyó, Szamos, Sió-csatorna, Kapos, Marcal
Szükség lett volna a Dunán a Szentendrei-sziget, a Szigetköz, illetve a Csallóköz feltüntetésére. A Tisza kanyarulatait sem lett volna szabad ennyire kisimítani.
Nem ártott volna a szomszédos országok nevének feltüntetése sem.


13. oldal
Marco Polo
A Volga nevet a térkép felső részén félbevágták.
A Duna vonala - finoman szólva - nem igazán felel meg a valóságnak.
A Szuezi-csatorna nem illik a témához (ekkor még nem létezett).

17. oldal
Tengerész Henrik
Az adott témához kicsit szegényes ez az illusztráció.
Ebben a méretben elfért volna a Balti-tenger és Dánia néhány nagyobb szigete. Afrika északi partvonala is hasznos lett volna (hiszen az olvasmányban is említésre kerül).
Talán az sem lett volna haszontalam. ha egy Portugália felirat is felkerül a térképre (5-6. osztályban még nem nagyon tudják merre is van).

19. oldal
Vasco da Gama
Lisszabon kezdőbetűje le lett csonkolva. A Szuezi-csatorna nem illik a témához (ekkor még nem létezett). Fel lehetett volna tüntetni a felfedező által megtett útvonalat is.

44. oldal
Vámbéry Ármin
Tipikus hiba látható a térképen.
Utólag derült ki, hogy a rajz nem tölti ki a teljes területet, ezért vízszintes irányba többé-kevésbé megnyújtották. Ez a hatás a kissé eltorzult partvonalakon, de még inkább a megnyújtott betűkön érhető tetten.
A korábbi térképeken már észlelt hibák (lévén ugyanazoknak a térképeknek a nagyításáról van szó) itt is megtalálhatók: Duna, Szuezi-csatorna.


Ugrás a Térképtudományi Tanszék kezdőoldalára!